A cultura da horta no curso de primavera do Lugo Cultural. 
CURSO DE PRIMAVERA – HORTAS: CULTURA, SOSTIBILIDADE E SAÚDE
24, 25 e 26 de abril – Facultade de Humanidades

Comité Organizador:

Elena Freire Paz
Ana Cabana Iglesia

Inscricións a partir do día 27 de marzo en cultura.lugo@usc.gal

 

PROGRAMA

LUNS 24
10.00 Inauguración

10:30-11:30 Javier Olleros, (chef restaurante Culler de Pau, O Grove. Dúas Estrelas Michelín, 3 Soles Repsol, 1 Sol Sostible de Repsol) “Sostibilidade-actitude, acción e xustiza social”

12:00-14:00 “Pensar as hortas urbanas e as rurais: paisaxe e sostibilidade sociocultural”

Araceli González Vázquez (Científica Titular, Institución Milà i Fontanals-CSIC) “Huertas rurales y periurbanas en Euskal Herria y Cantabria: Una mirada etnográfica y antropológica sobre las ecosofías locales”

Pedro Tomé (Investigador Científico do Instituto de Lengua, Literatura y Antropología, CSIC) “¿Sigue siendo sostenible la sostenibilidad?”

16.30-19:15
“Cos pés na horta”

Miriam Elena Cortés (Dpto. Historia da Arte, USC) “Hortas e naturezas mortas. Visións dende a historia da arte”

María Xesús Nogueira (Dpto. Filoloxía Galega e Portuguesa, USC) “Escribir (n)a terra. As actividades agrarias na poesía galega”

Descanso

Ana Cabana (Dpto. Historia, Proxecto NOMOHOLU, USC) “Vellos e novos modelos de hortas urbanas en Lugo”

Helga Peral (Enxeñeira Técnica Forestal, proxecto NOMOHOLU, USC) “Visita guiada a hortas urbanas da cidade de Lugo”

19:30 Actividade complementaria: Encontro
de Lúa Minguante “Claves da nova Lei de benestar animal”

Cafetería Facultade de Veterinaria

Luís Eusebio Fidalgo Álvarez. Profesor da área de Ciencias Clínicas Veterinarias. Facultade de Veterinaria. USC. Experto en fauna silvestre. Presidente da Federación Galega de caza.

Adriana Méndez Martínez. Veterinaria do Hospital Veterinario Acea de Olga. BDD (Business Development Director) para o grupo VetPartners. Estudante de Doutoramento en Patoloxía de animais de compañia (USC).

Susana Muñiz de Miguel.
Residente do European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine. Estudante de Doutoramento en Etología e Benestar Animal (USC). HCVRC. Especialista en etología clínica veterinaria.

Modera: Fco. Javier Diéguez Casalta, profesor da área de Produción Animal. Facultade de Veterinaria (USC). Residente do European College of Animal Welfare and Behavioural Medicine.

Ao rematar a actividade: concerto café de Chico López na Cafetería Facultade de Veterinaria

MARTES 25
10:30-14:00
“Da horta á mesa”

Sesión que terá lugar no IES Sanxillao. Participa: Asociación de Cociñeiros de Lugo. Showcooking e masterclass a cargo de:

Pablo Vila, xefe de cociña do restaurante do Hotel Oca Puerta del Camino (Santiago de Compostela)

Diego López, chef restaurante Bulló (Lugo)

16:30-20.00 “De hortas e paisaxes agrarias”

María Concepción Fernández (profesora xubilada, USC): “De Georgiká a la obra odoariana y a Ledo, ‘o cura das abellas’. Usos agrícolas de la tecnología antigua a los tiempos modernos en documentación, toponimia y lenguaje“

Carlos Baliñas (Dpto. Historia, USC): “Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus. A reconstrución da paisaxe agraria da Galicia medieval“

Descanso

Antonio Doval (Dpto. Xeografía, USC): “Despoboamento e abandono de terras e aldeas en Galicia”

Encarna Lago (Rede Museística de Lugo) “Experiencias de sustentabilidade social, cultural e medioambiental en rede (RMPL&USC&Entidades Lucenses)”

MÉRCORES 26
10:00-14:00 “De hortas, xénero, solos e consumos”

Beatriz Fernández Herrero (Dpto. Filosofía e Antropoloxía, USC) “Ecofeminismo como proyecto ético y político”

Remigio Paradelo Núñez (Dpto. Edafoloxía e Química Agrícola, USC) “O solo nas hortas urbanas”

Descanso

Mar de Santiago (Dpto. Socioloxía, USC) “Permacultura: proxeccións, realidades e metáforas”

Elena Freire Paz (Dpto. Filosofía e Antropoloxía, USC, proxecto NOMOHOLU) ””Nada como o da casa”. Entender o consumo de alimentos da horta en Lugo”

21:00 Actividade complementaria: Lubicán. concerto de Grande Amore

Praza de Santa María En caso de choiva, no Auditorio da Facultade de Veterinaria

PROGRAMA COMPLETO – pdf-